A

Gezocht: bouwgrond in bosrijke omgeving

Heb je een groot perceel waar best een stukje vanaf 150 m2 van verkocht zou kunnen worden worden? Dan is dit misschien een mooie kans. Wij zijn Maria en Alan en op zoek naar (potentiële) bouwgrond voor ons duurzame Victoriaanse huisje voor permanente bewoning. We wonen nu in een knusse huurwoning in Driebergen op de Utrechtse Heuvelrug. We genieten erg van de rustgevende bossen, centrale ligging en de prachtige huizen hier. Daarom blijven we graag in deze omgeving. Of een andere bosrijke plek in midden Nederland met een treinstation op fietsafstand.

Het huis dat we willen laten bouwen zal in Victoriaanse stijl zijn. Het huis zal minimaal 50 m2 en maximaal 100 m2 zijn. Waarschijnlijk zal het huis in een werkplaats worden gebouwd en daarna met een kraan op de locatie worden geplaatst. Op die manier zit je dus niet maanden in de bouwherrie. Het huis zal met duurzame materialen worden gebouwd. En met respect voor de natuur; denk bijvoorbeeld aan een groen dak en een egelhuisje, insectenhotel en vleermuiskast erbij. In de tuin komt een mix van kleurrijke en inheemse bloemen en planten.

Waar we blij van worden:

bossen op loopafstand
trein op fietsafstand
mooie, stille omgeving

No go:

× naast veehouderij
× herrie van verkeer etc.
× uitkijkend op lelijke flat

Bouwvergunning

Als jouw grond ons aanspreekt, dan zullen we eerst een Vooroverleg Principeverzoek indienen bij de gemeente. Zij zullen dan beoordelen of jouw grond geschikt is voor ons huis.

Wie wij zijn

Mijn naam is Maria Tiqwah van Eldik Musa en ik ben de oprichtster van het groene reclamebureau Colourful Green. Daarnaast teken en schilder ik, zie MariaTiqwah.nl. Omdat ik graag mooie dingen ontwerp, zou ik het liefst in een zelf ontworpen huis willen wonen. Verder vind ik duurzaamheid belangrijk, ben ik veganist en houd heel veel van dieren. En van mijn man Alan natuurlijk. Zijn officiële naam is Raqib Majid Musa. Hij werkt bij Hotel de Bergse Bossen in Driebergen en spreekt maar liefst 8 talen. Oorspronkelijk komt hij uit Irak. We hebben 3 katten: LouLoup, Dinah en Mini. We zijn beide begin 40 en hebben elkaar in 2005 ontmoet.

Goede kans van slagen?

We zijn ons ervan bewust dat er heel veel regelgeving is en je terecht niet zomaar overal een huis mag neerzetten. En dat het huisje ook in het straatbeeld moet passen (of niet te zien zijn vanaf de openbare weg). Daarom hebben we alvast informatie ingewonnen bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

De gemeente beoordeeld de (potentiële) bouwgrond op het volgende: passendheid binnen het beleid van de gemeente, zowel op gebied van regels omgevingsplan als duurzaamheidseisen, milieueisen en verstoring natuuromgeving. In de omgevingsvisie gemeente Utrechtse Heuvelrug staat dat ze als doel hebben om woningen te bouwen om krachtige dorpen te houden. En dat duurzaamheid daarbij erg belangrijk is. Ons duurzame huisje sluit hier goed bij aan.

Verder let de gemeente op parkeren en verkeersbewegingen, rioleringsmogelijkheden, cultuurhistorische aspecten, externe veiligheid, geluid, luchtkwaliteit en een goede woon- en leefomgeving. Het huisje zal uiteraard voldoen aan alle bouwnormen. En doordat het huisje waarschijnlijk in een werkplaats gebouwd wordt, zal er minimale CO2 uitstoot, geluidsoverlast en bouwverkeer ter plaatse zijn. Wat voor de gemeente ook erg belangrijk is, is de ‘ontsluiting’. Hiermee wordt de in- of uitrit van het huis naar de openbare weg bedoeld.

Het buitengebied is niet een hele geschikte locatie omdat de gemeente maar ook de provincie geen extra bouwwerken willen toestaan in het buitengebied als er niet gecompenseerd wordt door sloop van bijvoorbeeld agrarische schuren, of compensatie in de vorm van natuuraanleg. Dit ligt mogelijk iets minder gevoelig in het buitengebied aan de rand van een dorpskern, geeft de gemeente aan. Door onze tuin met inheemse planten, het groene dak en het liefst ook nog 1 of 2 groene buitenmuren, blijft de omgeving zo groen mogelijk.

Wanneer we 1 of meerdere potentiële locaties hebben gevonden, kunnen we ze aan de balie bij een vergunningverlener laten toetsen op het beleid (met name voorschriften omgevingsplan). Na een positieve beoordeling kan er een ruimtelijk initiatief worden ingediend. Daarin kunnen desgewenst meerdere locaties worden voorgesteld. De beoordeling daarvan duurt enkele maanden.

Vanwege de wooncrisis en de omgevingsvisie waarin staat dat de gemeente als doelstelling heeft om meer duurzame huizen te bouwen, denken wij dat er een goede kans is dat ons huisje gebouwd mag worden. Op Funda worden momenteel ook al bouwkavels aangeboden, die eerst een stuk achtertuin waren. Alleen zit onze ideale locatie er nog niet bij.

Dit zijn de voordelen voor jou

Je draagt een steentje bij aan het oplossen van de wooncrisis
Je tuin levert een mooi geldbedrag op
Je bent minder tijd en energie kwijt aan tuinonderhoud
Prachtig uitzicht op schattig Victoriaans huisje
Ons huisje geeft jullie straat meer karakter, waardoor alle huizen mogelijk gewilder worden
Indien gewenst kunnen we jouw postpakketje aannemen als je niet thuis bent
In overleg kunnen we tijdens jullie vakantie voor de plantjes en beestjes zorgen.
(Alan is gek op plantjes en Maria heeft ervaring met het verzorgen van o.a. wandelende takken en paarden.)
Je maakt 2 mensen ongelooflijk blij en helpt hun droom uitkomen!

Ergens anders? Pachten? Ook op zoek?

Heb je ergens anders een stukje grond te koop? Als het in een mooie bosrijke omgeving is en bij voorkeur met een treinstation op fietsafstand, dan zijn wij erg benieuwd en ontvangen graag een bericht of telefoontje. Wil je liever niet je grond verkopen, maar wel voor minimaal 20 jaar verpachten, dan is dat voor ons een overweging.

Ben je op deze webpagina beland omdat je zelf ook soortgelijke bouwgrond zoekt? Laat dan een bericht achter. Wie weet kunnen we gezamenlijk grond aankopen, de kavel splitsen en zo beide ons droomhuis(je) bouwen.

Neem contact op:

E-mail

Telefoon & WhatsApp
Maria: 06- 23 77 88 49

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.